Historie

Eeuwenlang bloeide de handel in Nijmegen. Aan de Waalkade verkocht men verse vis en hoger op de heuvels lagen markten waar ze koren, lakens, eieren, kannen, varkens en groenten verkochten.
In veel gevallen herinneren straatnamen hier nog aan. Van producten die niet per stuk maar per gewicht werden verhandeld, moest natuurlijk het precieze gewicht worden vastgesteld.
Omdat handelaren regelmatig sjoemelden met het gewicht, richtten vele steden een waaghgebouw op. De Waagh legde de stad geen windeieren, want over alle gewogen goederen moest men waaghgeld afdragen. Al in de middeleeuwen stond op de Grote Markt in Nijmegen een waagh, specifiek bedoeld voor het wegen van boter.

Het huidige waaghgebouw werd in 1612-1613 gebouwd in de Hollandse renaissancestijl, naar het ontwerp van Meester Cornelis Janssen van Delft. Het gebouw kreeg al meteen na de bouw meerdere functies. Het oostelijke deel, aan de rechterzijde, herbergde de daadwerkelijke stadswaagh. De grote poorten aan de voor- en achterzijde waren bedoeld om karren naar binnen en weer naar buiten te laten rijden. In het linkerdeel, verscholen achter de bordestrap,
lag de vleeshal. Onder de trap waren korte tijd zelfs twee kleine woningen.

De bovenverdieping huisvestte, tot 1885, de millitaire hoofdwacht. Aan dit laatste feit dankt het straatje links van de Waagh overigens haar naam: ‘Achter de Hoofdwacht’. Later heeft de Waagh nog dienst gedaan als hoofdbureau van de Nijmeegse politie. 

Het waaghgebouw is erg opvallend door alle rijke versieringen aan de buitenzijde. De sierlijke natuursteenelementen, dakkapelletjes, glas-in-loodramen en nog oorspronkelijke zwart-rode luiken geven het gebouw een levendige aanblik. Op de eerste verdieping zijn bij de toegangsdeur twee reliëfs geplaatst die elke twee leeuwen afbeelden die het stadswapen vasthouden. Ook de balustrade van de bordestrap wordt bekroond met twee wapendragende leeuwen.

De Waagh is echter niet helemaal ongeschonden door de eeuwen heen gekomen. Verschillende malen is het gebouw ingrijpend veranderd. Zo werd in 1756 de bordestrap afgebroken en vervangen door een zuilengalerij; iets wat destijds meer in de smaak viel. Ook blijkt uit enkele afbeeldingen dat de dakkapelletjes (waarvan zes aan de voorzijde) al voor 1840 waren verdwenen. Bij een grondige restauratie in 1886, onder leiding van gemeentearchitect J.J. Weve, zijn deze dakkapellen en ook de bordestrap teruggekeerd.

Momenteel is De Waagh een bruisende locatie waar de mogelijkheden eindeloos zijn. Zo bieden wij u de mogelijkheid om hier uw bruiloft, borrel, promotie- of personeelsfeest te organiseren. Wij houden ervan om samen met u een onvergetelijk feest neer te zetten. We hebben daarnaast prachtige ruimtes om privé te lunchen, dineren of vergaderen.

Wij gaan graag met u om de tafel zitten om alle mogelijkheden te bespreken. U kunt ons bereiken
via info@dewaaghnijmegen.nl of telefonisch via 024 – 3600 809.

 

Openingstijden

Zondag t/m vrijdag geopend vanaf 11.00 uur

Zaterdag geopend vanaf 10.00 uur

 

Adres

Grote Markt 26
6511 KB  NIJMEGEN

Follow